Wednesday, June 30, 2010

BBQ & Gathering

The only time you could really gather a nucleous family slalunya pada hari raya.. or ada kematian... But this time, we had an early 'raya'... originally the idea was to have a birthday bbq for my mom. BUt the preparation & timing went haywire... hence, smua org juz jump into the food wivout any toast or speech for mom. Terok kan? Well, itu la dia bila dah tunggu lama. We stuff ourself with bbq chicken, ketam, prawn (which i never saw), durian, lamb leg, potatoes salad, cheesecake.. ntah apa lagi. pening pala jap.... But the funny thing about preparing the lamb was... the oven socket blew up b4 it was properly cooked. Jd kena la tukaq bakaq atas dapoq... last last tak tahan, bungkus pi bbq atas arang jer. Lagi cepat. So there u have... korang nak beli dapoq power2 yang kuasa besar (15amp above) pasti kan pakai soket power bulat(mcm a/cond punya tu)... & of course pastikan wiring in d wall pon can take the power... Else, kalo nasib tak baik... satu rumah hangit. FYI, plag biasa kat wall kita tu 13 amp aja. Katakan hangpa beli satu oven contoh la 12 amp ker apa, you all kena buffer extra surge 1-3 amp during start up. Tak leh kira ngam ngam... itu la dia pengalaman ku n my sis yg nyaris tak jd mangsa kebakaran.


2 comments:

admie said...

sedapnye apa yg sedang dimasak atas dapoq tu...:)

Lin Elier said...

Hi Ada... thanks stop by my blog... bila nak stop by KL plak?