Thursday, July 1, 2010

Haru-Biruan... Laok Pantang Betol laa

NO, i am not pregnant... Tapi arini, spring cleaning freezer.. terjumpa pulak ikan haruan 3 ekoq, masih elok lagi, walaupon ini stok zaman pantang Aqid... which is approx 1 year plus ago! So, takkan nak simpan until pantang the next one plak... So masok ler for today's lunch. I juz hate eating this fish during pantang... it is the way the flesh taste. Tak sedap langsong. Kena masak wiv stronger herbs (halia ke apa).. drown the horrible taste. Atau tekak aku yg ngada mmg tak suka ikan haru haruan ni. Dah masak tadi, aku rasa la... mmmhhh... baik aku mkn maggi aje le nnt. Sebut pasai ikan ni, slalu org mkn bila lepaih branak, operation... becoz depa pecaya ikan ini akan speed up the healing process. There's even a ready made soup in a can for this fish. Rasanya? I dun dare to imagine. Mahai juga reganya, more than RM5 per can, ikan ni mahai kalo kat tesco... kalo kat kg, murah tersangat. So, another fact i found about eating this fish for the sake of faster healing is... korang tak leh mkn hari2! 2-4 times in 2-3weeks. Or max twice per week. The reasoning is that, kalo overdose, the scar tissue akan overlap, becomes thick or famously known as keloid... So ... tak cantik la.. itu la dia. How true, i dunno. This info I found kat blog Teratak Chetam.
Apa pon... ini la laok yang aku paling pantang betolll laa...

2 comments:

Bitter Sweet said...

yeaaaa..dpt gak masuk blog hang..aku ni duk klik ko nyer profile tapi apsal aku tak jumpa link blog ko..nasib ko masuk blk blog aku n bagi link ;) tocey tocey

Lin Elier said...

tak pa.. aku saja2 isi masa lapang... nak bercerita ngan anak aku dia tak leh gebang lagi... so gebangla aku di dunia blog ni