Wednesday, July 21, 2010

Sotong Celop Tepong... yang selamat digoreng.


Dulu-dulu, aku suka makan sotong goreng ni, tapi tak suka goreng... sebab dia ni suka meletop sakan! Pernah aku pergi kedai satar kat Kemaman yang juai sotong grg tepong tepi pantai ni, makcik tu tgh grg... suddenly sotong tuh meletop sampai minyak tu bleh lompat kuar merecik punya la jaoh!! Nasib tak da kes...
Anyways, dah aku byk time nak experiment d best sotong grg tepong kat umah la ni.... aku dah jumpa la d secret how not to make it safe & tenang in d kitchen whilst menggoreng.... This is in random tips, bcoz i dunno which makes the sotong stop thinking its in a war zone :
1) Blanch Mr. Paul dulu (sekejap je in boiling water, bout 30secs) then angkat & start marinade.
2) Golek in dry tepong... so TAK yah add water jadi cam batter pisang goreng tu. Just amik si Paul from the marinade (ada la egg as the binding agen).. then kasi dia gomol dia kat tepong tu... then campak mandi kat hot oil.
3) Ini tak tahu la relevant ker tak... but tepong mixture mesti ada 3 types so that it'll give that crispy, crunch (mcm KFC) to it. It won't kembang like udang grg tepong though.. i heard tambah CO2 (ayaq soda) for that effect. So, method aku is tpg beras, tpg jagung & tepong gandom.

Jadi, aku tak tau mana satu method yg membuatkan Paul tak meletop tatkala goreng session... but all the steps above membuatkan aku tak serik buat my favorite dish anymore. Kalau tidak, ada guest ke apa.. baru la buat....

3 comments:

Anonymous said...

heheheh...jahat ko kata paul..actually it's the membrane yg menyebabkan dia suka meletup sama macam ayam jugak so your method mmg covered all the basic,asal dia kering and tak mengelembung ok la tu...i dont blanch them i just get rid of the soft lendir bits and dribble the sotong ala tempura style..i do use a bit of corn flour for sticky effect but mostly just tepung gandum and mmg crunchy..plus api besaq so the tepung masak crunchy but the sotong soft and juicy..idok le liat macam tapak kasut bola

Bitter Sweet said...

sedappppnya

Lin Elier said...

Owhh... itu membrane yang kaler merah titik2 ka? Mmg cek buang, tak suka... Eh, speaking of Paul, I ate baby octopus aritu kat Tg. Bungah... texture dia lagi sedap dr sotong puteh normal tu... crunchy giler walaupon hanya direbuih oleh apek tu.


Jue, mmg soodapp! Esp. kalo dapat sotong fresh.