Friday, January 13, 2012

Jadual Kerja Seorang Mummy

Saya tgh emo....

Selalu saya bangun pagi2, mandi, clear dapor, basoh apa paatut, terus kemas rumah, tgk garden buat apa patot... then prepare breakfast bila bebudak dah bangun. Kemudian saya prepare apa nak masak for lunch, monitor budak2 mandi....main pirate ship, main fishing. Dah mandi... saya pergi bersilat kat dapor...

Sambil masak, sous chef saya akan bertanya 1001 soklan..... dgn membantu menyepahkan dapoq supaya lebih mencabar skill kemas n masak saya. Saya rasa anak2 saya mmg terror bab mengenal jenis bawang & sayor. Mungkin juga akan pandai masak di umur 5 tahun.

Saya suka masak sambil mengemas terus. Dah brapa kali masakan saya hampir hangus. Tapi still saya tak leh tahan melihat kulit bawang, batang sayor dlm sink... pinggan kotor..... mesti nak clear. Padahal ikan dlm minyak hangat dak panggei bomba....

Pas tu saya layan budak main kat garden rumah jap..... Sambil tu, baju kering kena angkat. Baju baru basoh kena sidai. Agak2 time lunch.... maka makan ramai kat dapor....
Sofea makan nasi kena tunggu 2 jam. Sampai kering kuah... nasi pon tak rupa nasi lagi. Saya tak suap anak2 saya lagi.... Saya mahu depa berdikari...... Jadi saya tunggu dgn rasa penoh 'kelembutan'.

Then, masa utk TV, ABC, bergadoh, menangis. Dah letih bebudak bergasak.... tiba masa utk tido....

Kadang saya pon tido. Kadang2 saya con't with my work on the laptop. Sambil tu, con't lipat baju.

Sedar2 dah pukol 6pm. Laki saya dah balik. Lega rasa.

Di antara waktu2 terluang, saya akan jenguk laptop saya.... sebab itu saya mampu berFB sambil masak.
Giler kan....

Seingat saya, masa kerja di opis.... Masa kadang2 bergerak lambat..... Dah habis ofis hour, kita bergelumang sejam dua di dalam jam pula. Masa terbuang gitu ajer.

Harap saya dapat adapt berkerja di opis kembali dgn penuh jaya.

3 comments:

uswah said...

hahah penatnyeeee baca pun!!! tapi memang dok umah penat, dok opis penat.. pempuan ni banyak no kejenye!

admie said...

nanti update la job street kata apa...hehehehe..susah2 bukak cawangan bisnes kami ni kat area sana...busy sometime, freedom time always...hehhehe...

Lin Elier said...

Ahaks, Uswah mmg betoi.... 1001 mende nak buat, nak buat pulak sekaligus....

Ada, kami kagum usaha gigih kome itu!