Thursday, February 24, 2011

Love Story, Made In Sarawak

Aku tgh tension nih.... berat badan aku dah turun 1/2 kilo!
Bagi aku itu masalah besor.....  nak naik balik mau kena over makan 2-3 bulan, tu pon if I'm lucky....
Payoh ooo nak put on weight....
Ni ler bahana laki diet.... bini pon skali keding.....

Anyways, sebab aku mati kutu, tak tahu apa nak buat di malam hari di rmah mak aku.... kalo kat umah aku sendiri, aku dah masak kek ker, apam kecik, maggi ker at least..... Jadi, aku lepas peraasan... eh persaan.. eHHh.. perasaan!! Nak tulis citer pasai cemana buleh tercinta ngan laki aku nih.....

Aku ni tak pernah bercinta, tak nah kuar date.... until aku jumper Cong.....
So, lucky for me.... fate took its course, finally led us together, in love....
Kalo tidok, aku rasa mungkin sampai skarang pon aku takkan bercinta or get married....

So, kisah ni masa aku final year kat UNIMAS... Time tu ada keta dah, so happening giler la kan.... Merendek sakan ngan housemate aku yg satu kepala (LOVE U GUYS 4EVER) ... so, kepala mmg tak terpikir nak bercinta.... time tu paling penting is KAWAN.... yer ler., parents semua jaoh seberang Lautan nun.... friends ler take care of each other kan...

Then, one day... tayar keta aku suda bocor.... adar wayar besi tercucuk masok... then of course, tayar spare pon flat.... That's wat u call fate, becoz aku ni jenis jaga kereta.... jenis check minyak enjin, tayar, air battery, semua ada spare dlm keta.... tip top...BUT, on that day... aku terpaksa la angkot tayar keta aku naik motor ngan member, Saniah... nak cari kedai tayar.... Tak jumper pulok.... Nasib baik ler si Saniah ni tolong aku... Kalo dak.... sigh....

So... angkot ler balik umah kami.... Pendek citer, rupa aku mmg hancor ler... muka dah minyak2 mcm roti canai, dudok tgh panas bukak tayar.... then comot itam2 dok pelok tayar puaker tuh... mmg tomboy abis laa... (rambot of cos gerbang.... trademark aku, kan?)

Tetiba, si Cong ni tercongok follow Saniah ker rumah aku.... pendek citer, dia offer help. Actually aku kenai dia sejak Matrix, satu kelas English... tapi tak rapat... kenai gitu2 jer ler.... cakap 4 -5 patah setahon kot.
Ntah apa pasai dia terbuka hati nak tolong aku hantar tayar tu pi kedai.... Time tu aku dok pikiaq... lain nyer perangai dier dari apa yg aku aku expect (moral - DUN judge people) .. siap tolong bungkus tayar roda keta tu ngan news paper, supaya baju aku yg dah kotor tu tak bertambah kotor.... & siap bayar LAGI!
Ehh, gentlemen nyer mamat nih??? Species apakah dier ini?

Aku naik hairan, when people help with no reason... usually there's always sumthing they want in return.... Rite? Sory... aku mmg judgemental in that way.... & sangat sceptic....

Apa pon, aku tetap hargai his help... so aku offer dia keta aku kalo nak guna.... time tuh dah dekat 31st August kot... so, eve merdeka day dia pon pinjam ler keta aku..... Next day bila dier return, si Cong ni offer nak belanja, tanda thank you... Erm... kena la blanja satu housemate skali kan?

SO dia ikot geng aku kuar jln2 shopping kat Kuching.... ntah kenapa hati aku bimbang bila suddenly aku realize dier missing from the group.... Prinsip aku, nak kuar jln ker, clubbing ker.. pergi 5 orang, balik pon mesti 5 org jugak.... nobody gets left behind....

Then tiba2, aku ternampak dia, he cought me cari dia with my worried eyes.... EH, siol.. termalu pula I !!!
(Time ni ler, hubby aku kata rasa happy biler tgk aku tercari2 dier...)

Anyways, belom paper lagi time tu.....hanya friends..... still. Balik semula house kitaorg.... Biler mlm, geng housemate aku nak kuar main pool ... timbul idea ajak si Cong ni skali... dia kan jenis murah hati.... ehemmmmmm..... paham2, yer.

Menurut Cong, pada mlm dier dtg umah nak pi jadi bodyguard kami tuh.... kononnyer terpaku tgk aku.... Aku rasa aku dressing cukop kain... He still remember I was wearing a pale moss green t-shirt with jeans... I still have those.. still can wear 'em.. (though dah sondat skit)... Time tu still friends lagi..... Aku layan jer dancing & main pool ngan member2... BDW, skarang aku dah pencen tojah bola pool..... tojah disc Barney ajer.... Sesekali ajer, gathering ngan ex-housemate aku yang majoriti dah jadi mak org... utk pergi roadtrip down memory lane kat Hard Rock.... eheheheh... bersama2 laki masing2....

Anyways, balik dari acara tersebut dah lewat malam..... tetiba aku n room mate aku mona nak lena dah.... si Cong tepon... ajak kuar jln jap....

AIKS?!

Lagi tambah AIKSS biler aku buleh agree pulok!

Giler kan? Secara normal, I really wudn't have agreed to go out.... Ntah apa kena rasok, aku agree.... Memang breaking all the rules of prinsip dah nih....  Mona dah cuak.... Aku pakai baju sweat shirt dark green besar & snow cap All Black aku... konon bagi nampak boyish skit... (bongok)... siap cakap kat Mona, kalu aku tak balik/kol... cari aku or pergi report warden/polis!

Alih2.... we walk around Sri Muara (our housing area) until pagi.... bercakap pasai life itu ini..... I found another side of him.....yang aku tak pernah jangka.....

In short, aku jumpa seorang kawan ineresting. Who happens to be a boy.... tak ku sangka perbualan satu malam itu telah jadikan kami what we are today.... happily married partners in life. Dah 10 kami in lurve...


Masih lagi still friends..... next two days, aku & coursemate aku kena pi Damai beach, near Gunung Santubong.... ada team building ker apa ntah.... aku pon tak hingat.... But, those few days near the beach, hati aku mcm dok terasa kosong/pelik.... aku pon tak reti nak describe... I should be really happy, outing ngan geng, kat pantai best lak tuu... but hati aku dok buat lompat katak tak tentu hala....

THEN, he called.... I was surprised..... aku ingat aku sorang dok berkira2 layan blues.... rupanya dia pon dok tringat kat minah cicak kubin ni... Apa lagi, member aku Mona dah sakat 4 kati dahhh.... sakat punya sakat, mmg btol aku pon rasa aku dah terjatuh .... hati.... kot.... (masih in denial....)

Few days later, kitaorng balik.... si cik abe Cong ni pon dah ader..... kiranyer, mlm tu we saw each other after the long absense.... terus seal the deal laah.... terus kira declare laah....

GILER CEPAT KAN? We're talking in matter of few days jer tau.....

Apa lagi, masok mode belangkas.... mmg la, korang nih.... aku 1st time bercinter ni, babe! Memang ler perak cam nak giler.... 

Aku time tu tawakkal jer.... mamat ni mcm jenis playboy.... terlalu cepat baik ngan orang... buleh caya ka... tapi aku masih degil ... nak gak couple ngan hantu ni...
Ada kakak senior, member2 rapat tumpang happy aku fall in lurve, tapi depa concern gak la kan... aku & dia nih sungguh lain background..... langit & bumi..... Apa pon, we survive the '' Alah, tahan 2 minggu jer depa nih" ..... Alhamdulillah..... we're still very much in love sakan.... 

Masa kluar 1st official date tu.... mak aihhh!!! Dia siap pinjam moto besor lagi.... i felt like mcm a dream ajer.... kesian kan aku ni.... jakun tak pernah kluar dating!!!!

Tapi dah anak 2 ni, kena ler prioritize skit kan..... ahakss....

Apa pon, every year.. tetap hunnymoon, near or far....sooner or later.... kita org tak celebrate valentine or birthday, or anniversary..... bcoz everyday, rasa special juz to be together... (corny eh, but true)

Byk pancaroba cinta nih..... remember, aku jumpa dia time final year, habis thesis aku KENA balik semenanjung... Dia masih di UNIMAS, further study 2-3 tahun kot? Terasa lama, seksa giler.....  but long distance relationship ni, aku citer di lain hari lak yer....

Okey, sambong esok lusa plak...

Satu mende aku nak habaq... kalo korang di luar tu... sumtimes thinking, biler lerrrrrrrrrrr aku nak jumpa my Mr. Right ni??
Aku ni burok sgt ker sampai tak laku?
Terasa sedih, frust biler everyone ader couple... ada partner.... then kita masih sendiri..... sunyi.... lonely....
sabar... i went thru the same thoughts....
... thinking where oh where is my knight in shining armour gonna show up???
Sabar, sabar... the right time will come.... and then smack!
Everything will fall into place, it'll happen like a speeding roller coster!
There will be no doubt, you'll take that leap of faith in a heartbeat......

Just believe in fate.....

6 comments:

ManjaIxora said...

hohoho.. seronok baca.. nanti sambung k..

well, i'm doing fine.. ko camner?.. rindu kat ko gak.. hohoho

Chris Anakapai said...

yup2...i remember those times...hahaha. cong was like my 'adik', so he did gush about you to me... adorable...
part u gi damai tu, annoying giler melayan cong meroyan rindu..LOL! then after that, i follow u ngan cong gi damai to ambik your wallet and pick up my IC from simpang 3... those were the days lah...miss them.
p/s: ingat tak u & i pakat to push cong to finish his assignment?

maklong_hajar said...

alamak linda..so sweet..sweet sesgt le.....hehehheehh..i like..

Lin Elier said...

Maz, cam tu la... tgh giat promote projek MUA aku....

Chris, apa lagi dia citer nieh.. cepat2 share! heheheh!!!

Aku ingat pasal trip gi angkot wallet aku yg tertinggal tuh... nak tarok nnt dlm part 2 plaks.... Those were definitely the days.. :)

Tapi usaha kita sik berjaya, extend gak dia... :D

Mak Long, thanksss.... Memory terindah... Ramai gak batch kita sama cinta then kawen kan?

Chris Anakapai said...

kan time dia extend tu pun kita still kena push dia lagi...siap main ugut2 lagi tu...nasib baik lecturer dia tu my friend, tu lah yg jadi spy/informant. mujur i still dapat contact u gak time tu. terus contact u utk buat aduan..LOL

Bitter Sweet said...

aku setuju, sooner or later, mr right tu akan dtg jugak