Monday, August 8, 2011

Another old time favourite.....ikan jacket belah belakang....

Do u remember ikan jacket....di zaman asrama?

Besar gilaaa... keras kedongkiang..... and tasteless.... :P baling kucing pon pengsan....

Mak aku panggei ikan cencaru.... ini kalao masak, mmg berebottt...ngan bapak aku.
Berebot part hangit2 kat ujung belahan ikan tu... Kulit dia, kunyah 4 hari pon tak leh mkn....

Ni masak pon simple sangat.... I dun how else other ppl cook this cencaru fish other than bakar.... Share with me if you've come across some recipe...
2 ekor cencaru & hidung Sofea

Ikan cencaru belah belakang:
Ikan cencaru, belah belakang ikan... pastikan tukang siang tak toreh bahagn kulit tang perot... nnt sambai dia bersemboq kluaq time goreng... buat hitam minyak ajer karang....
So this ikan, korang lumoq with garam kunyit....
Cili merah few biji, bwg merah few bijiks tumbuk sekali with blacan, garam n gula. Dah tumbuk separa halus, sumbat kat belakang ikan tu....

Then goreng la.

1 comment:

Anonymous said...

Lin,

saya suka juga buat cencaru sumbat ni...tp bahan2 utk sumbat tu saya tumis dulu..resipi mertuaku...mcm masak sambal tumis tu...bawang, halia sikit, belacan, cili, garam, gula,...rasalah masin manis..dah masak....sumbat belakang...then goreng dgn minyak yg sedikit...ala2bakar jugaklah kan...sedap!

-zura