Monday, January 10, 2011

Cooking Mission : Cinnamon Rolls.. FAIL ... Jadi Cinnamon Scones Pulok Doh!

Untuk kali yang aku rasa more than 5 times, cinnamon roll aku gagal menjadi texture ala ala roti... dia tetap berkeras (literally) nak jadi scones... Ini membuatkan aku amat patah semangat nak buat lagi... but what bugs me is this is my hubby's favorite. Damnit! Aku tgk member skoloh/uni si MAI  buat, steady jer... menggoda giler rupanya.... Arghhh!

Bab rasa, tiada masalah... tapi ntah kenapa, walaupon I tried several other recipe.. masih tak jadi2 texture roti bun....

Aku ni jenis, hangin... I want it to be perfect. It was my last portion of bread flour... rasanya aku maleh dah nok try anymore.... kena tunggu guru buat depan mata, baru aku nak try lagi kot.

Ini ler dier gamba, sakit mata memandang,
sakit lagi hati si tukang masak....

The only consolation, I'm getting better at making the cream cheese frosting. Texture dia less runny, smooth enuff to pipe down & sapu sbg frosting..... I added butter in the ingredients & more powdered sugar. Stiffer consistency achieved.

Ada chance nak buat RVC lagi ni....

6 comments:

Bitter Sweet said...

mesti laki aku bahagiakan klu aku ni jenis rajin mcm hang

Lin Elier said...

Rajin bila mai mood ajer....
Or bila dia dah 2-3 kali request....

yaya said...

i tried t before.. same case keras eventho i use bread maker for uli2 purposes.. and i gave up trying..

kalau dah discover the techniques.. share ok!!


oh yea.. i dreamt about you last nite... u are giving me LV bag yo!! worth 8k plak tu.. i was the happiest people on earth masa dlm dream tu.. kah kah kah...

Lin Elier said...

Ye ker babe, I'm waiting for suitable time to ask an old fren to show me how to do the darn thing... hahahha I will definitely share my triumphant secret wiv u

Mak aihh... hang mimpi aku kasi hang bag... camana la buleh subconciously ter'associate' me dgn LV bag plak nieh... siap ngan value lagi.....interesting....!

Well, u never know....kan?
Ada rezeki...in some other ways... insyallah... AMIN.

me said...

lin, try this cinnamon rolls recipe:

http://hotkicimama.blogspot.com/2006/09/cinnamon-rolls.html

normally her recipes shared turn out really nice :)

simpan a piece for me yeah ;)

Lin Elier said...

Thanks a mill Ja... Aman will be v happy

Nanti tunggu smangat dtg balik... aritu punya tension tak abis lagi geram...