Wednesday, January 5, 2011

Kenangan Zaman Asrama SESMA, KT

Dulu2 after UPSR, most of the kids or, rather the parents mesti hoping dapat offer letter masok SBP (sekolah berasrama penuh) ... kiranya only the cream of the crop ajer akan terpilih pi boarding school... basically yg terror ajer ler... ye ke? Ader special exam for it... i think macam IQ test gak ler.... So, if pergi TKC ker, Sri Putri ker aper... mmg kira glamour abis ler.... in a way, it's good to be competitive & strive for excellence BUT jangan ler sampai rasa tahap bangga yg melampau ... (note to my self jugok...)

I think nowdays, the selection has broaden to co-curiculum achievements jugak... so tak der ler book worm nerds jer terpilih ...i dunno la, tak der anak teenager lagi ... things change

So, back to the story... after UPSR, I dont know how the hell aku dapat offer pi Sek. Sains Sultan Mahmud, KT.. then famously known as SESMA.. rasanyer aku ni stock average ajer.... tak der ler terror cam member zaman SRSI dulu mcm Justen ke, Hajar ke... Amy Leong ker....

Mula2nyer rasa happy, parents aku pon happy gak, all their kids went boarding school.... but then I realized I was leaving home for the 1st time.... and aku ni jenis manja, anak bongsu tak pernah berenggang dari parents..... So, no amount of reading the fun stuff kids do in Malory Towers was gonna make me happy leaving home. Sure, mmg sangat exciting reading adventure in the book... but i was spoilt.... i didn't like letting go the luxury of TV, room and private toilet to my self.....

So, instead of enjoying life in boarding school, celebrating independence... I was stuck on my plan to get transferred back to normal school in Kemaman... I cried on the phone, called my parents everynite... tried to runaway ... finally after 6 month of pujuk2, sesi counselling yg tak berjaya... akhirnya my parent relent... i got what I wanted. Regret? Ada la jugok.... if only I wasn't set on self pity & determination to go back home, I had missed out a lot.... Bila pikir2 balik, few factor was, aku culture shock with life in boarding school, senior demanding respect and I was spoilt.

Sebelom I citer cemana huru hara I caused the principal & my parents on my last nite there, bior I reminisce balik my brief adventure in boarding school.


Let's start with.....

FOOD

Okeh, most of the week mcm sial. Ari Ahad ajer best, sampai bebudak sanggop lari balik nak cepat berator kat Kantin. If you see from aerial view, budok2 berlarian mcm a bomb just went off! Apa menu dier?
Sup Ayam jer... BUT, my GOD... sedap nyer! Lagi sedap dr mak aku buat oih.... AKu pon herannn.... Cemana food ari lain cam siot but ari ahad punya cedapp?
Aku masih ingat how aku tercelop my finger dlm air teh dimasak dlm belanga besor... HOly crap! aIRNYA panas nak mammpoih! They dun pour it for you, ko amik sendiri pakai cawan cedok kat dlm belanga tu...
Another memorable event was... masa tu aku kat sick bay.. period pain (nama glamer is dismenorrhea)... suddenly member dorm aku masok... dier citer sambil nangis, org Klantan... ape nama ya... Asraida... pekat weih... 1st time aku dgr org Kelantan speaking biler pegi boarding school... nganga aku dgr dier speaking.... she was sad, she felt so degraded after realizing the fish served for lunch dah berulat from the inside... Dier dah perasan ikan tu bau kureng... but since everybody was eating & she was damn hungry... sumbat ler jugok... dah makan sampai part tengah ikan tu... baru ler jumpa koloni ulat yg dah mampos..... sunggoh jijik... I remember she uttered that word.... JIJIK! Isykkkk.....

CLASS ARAB, PREP, FRENZ

DEMN... malu ya rabbi ingatkan incident tu.... I felt so moronic.... depan satu kelas... sigh
Sapa yg satu skolah ngan aku, pasti ingat aku mmg terok bab PI (Pendidikan Agama).... apesal la benak benor aku nak mengingat all this fe el, fiqlu, mad Lin, mad itu ini....bertemu wiv this & that.... Hajariah pasti ingat how hard for me to remember all that.... So, bila masok kelas Arab... dapat cikgu yang sungguh Arabic, aku pon fening kapala laa....
Dlm rasa malu yg amat dahsyat aku dok berdiri, trying to recite the fe el, 'qulu feqlu ya dulu' sumthing sumthin... tak  berjaya2 jugak, until aku pon jadi mental block... si uztazah pon dah ilang sabar... suara dia makin tinggi, dok yell, " LA! LA! LA!" which is NO! NO! NO! in Arabic. Gelabah, panik tahap nak tipu terpengsan pon ada time tu tauuu! Akhirnya when I manage to recite it, dia siap pelok2 aku, like I won Anugerah Oscar ke ape.. "Masyallah! Alhamdulillah!" she yell in relief..... aku plak dok tension malu depan kelas.

Prep Class.. pernah join? Ini korang dudok in class, buat homework or study la.... tapi tak yah pakai baju...
maksod aku baju uniform. Aku bosan this part.... bcoz mostly people will start to chat, bising2 until kiter pon rasa join sekaki..... bongok kan? But I love pergi blok senior.... ada lalu lab where they had they preserved baby goat or izzit baby org? and mice in formaldehyde. Of coz ader ler citer antu nyer, citer pasai mak antu jln2 cari anak dier ilang... yg ini aku tak tahu la.... but yg aku experience sendiri kat dorm, nnt aku citer sat lagi....

Aku ketua dorm Merah time tu.... mcm2 kerenah manusia time tu, aku tak reti nak handle biler cat fight, kes curi or kes kutu terjadi.... mangkok ayon betol la... aku tak in contact dgn sorang pon from SESMA... tak jumpa la.... but I remember few  nama Gayathri, Rozie, Nor Rehan, Zura, Erlina Martini, Hafinizam... tu jer ler.... aku juger remember muka senior aku terkezot biler aku start kuar air mata secara tiba bila start orientation.... aku benci btol la senior junior crap ni.... earn la ur respect skit.... dun demand it. Boleh? Kakak aku sendiri pon tak demand mcm gangster paradise taww.... I mean, apehal kakak angkat, abang angkat crap nih? Jadi courier balaci korang antar surat cinta bahasa arab...I still dun get it..... Ikot perasaan aku nak tampor Jepon ajer muka senior khayal gangster ni.... but aku sorang kan, nak cari pasai?... street smart skill aku masih kureng....


So, nak dengar citer antu takk?
Ada 3 Episod.... nanti aku buat trilogi entry... heheh.... ada kisah no kepala, ada kisah rasok histeria, ada kisah naik buai di pokok besar dekat bengkel ERT...

Nak sambong citer kang, korang bosan plak...panjang sangat entry aku kali ni.... mcm esei SPM plak....



14 comments:

Bitter Sweet said...

aku nak aku nak aku nak..

tapi kan, kes aku pun sama mcm mu la linda, ms kita standard 6, kita mcm belajar utk upsr je..islamic ni mcm kureng sket..

sbb bila aku pindah ke kedah, masuk form 1..segala mad mad tu haram aku tak tau..buta okeh, aku masuk asrama lak tu..malu sgt, tp takde lah sampai segan cam ko kut sbb aku bukan boarding school tapi malu jugak!

Lin Elier said...

Jue, high school tang mana?
Citer ler skit....

heheh... ada geng jugak aku.... aku dok ingat aku seko ja benak part Mad Mad ni.... hahahhah!!

Bitter Sweet said...

aku highschool dkt Sg. Petani je..Sek Men Ibrahim..

tapi duk asrama sbb rumah aku quite far dari itu sekolah..time form 1 & 2 ada kelas tajwid..aku boleh mengaji tapi hukum mad segala haram tak tau..chait!

Lin Elier said...

Owh.. baguihnya sekolah tu, prihatin sediakan dorm hostel utk org jaouh... hang x dak citer menarik time hostel dulu? Citer lerrr

Bitter Sweet said...

tak dak story sgt sepanjang aku skolah situ..ok je..cuma pernah jugak lah aku mintak kawan aku teman gi toilet tengah2 malam..kawan aku tu siap masuk toilet skali..tapi esok pagi bila aku tanya, haram dia tak tau menahu..huwaaaa~

Lin Elier said...

UUiihh... photostat ler tuh...

Ngeri weih....

Ko ingat tak masa kita darjah 5, 6 dulu... kena salin baju PJ dlm toilet SRSI?

Mesti berdua salin baju..

Bitter Sweet said...

aku igt, pastu ada toilet yg depa tutup, pastu budak2 ckp kat toilet tu berantu..

tapi kan mmg berantu ker? aku rasa toilet skolah rendah kita tu ok je..toilet hujung tu tukang kebun buat simpan barang kut!

huhuhu~

Lin Elier said...

hahahah... ingat pon ngko!

Mmg betol, toilet tu penoh ngan barang gardening....

Aku rasa toilet tu OK, except gelap skit tak cukop lighting... so nampak suram....

Bitter Sweet said...

a'ah, belah hujung tu takde lampu lsg..tp mmg lawak lah, aku ada penah temankan sape ntah kencing, tp aku hadap ke pintu lah..

hang kena buat forum lah..kita lepak2 sambil sembang2 :D kita dua je balas balas..hehehe

Lin Elier said...

buat forum tang mana plak nih...
kena forum betoi kat kedai kek baru best...

Aku dok layan baca citer antu kat thread cari

Bitter Sweet said...

aku layan entry tu mlm tadi, selamat melayan..angker kan?

seram abis..ko tak chering bulu roma ke nok?

Lin Elier said...

Jue, angker tu apa?

Bitter Sweet said...

scary rasanya..bahasa indon..huhuhu~

Mohd Hafinizam Nor Azmi said...

Thanks lin...u mention my name...u still remember me