Monday, January 3, 2011

Memori Coconut Shake Kemaman

Have u ever tasted one?

It is YUMMY!

The 1st aku aku rasa menda ni masa aku skoloh rendah ... masa tu pi Pasar Tani kat Kemaman.. depa buat kat parking lot near pasar basah... dekat ngan sungai. Punya la tak sabar tunggu abang tu blender ...

Aku tringat balik mender ni sebb my old school mate from Kemaman, Julianna dok citer pasai coconut shake... trus tringin....

So, hubby aku pon pi la beli aya klapa.... aku pon buat ler mender tu guna memori berbelas tahun dulu tgk abang pasar tani tu buat coconut shake.... malas nak google recipe.

1st, campak isi kelapa, ice cream vanilla, ayaq kelapa, susu pekat skit... and I added fresh milk wiv ice. BLENDER pakai Kenwood Smoothie maker sampai smooth... Siap... mmmmmmm ... sangat refreshing.. sampai nak amik gamba shot cantik skit pon dah malas... tak sabau nak minum sambil ingat kenangan kat Kemaman...

6 comments:

Bitter Sweet said...

aku baru dpt minum coconut shake Klebang Melaka..depa duk ribut² kata sedap..

rupanya hang dah lama gile duk minum ayaq tu noh? aku dah google resepi hari tu..lebih kurang mcm yg ko buat tu..tapi depa tak buh fresh milk tu..

aku ada gak hajat nak buat..sbb yummy~ i loike

tapi penyakit M ni duk berleluasa..tambah plak baru blk outstation..badan tak berapa nak sihat, mood tak berapa nak ada..tu pun dah beli siakap 2 ekor..verangans nak masak stim limau & sweet sour..

kena jampi bagi rajin sket aku ni..huhuhu~

Lin Elier said...

HOH.. org Melaka tiru resepi orang Kemaman nih!!

Chewahh...

Yer ler, air ni mmg femes masa aku kecik2 dulu.... but susoh nak cari kat KL ni... air kelapa banyak la...

Aku pon la ni tgh dok malas semcam... ape kena pon tatau..... nak kena pi hunnymoon kat pulau kot... heheheh

Sedap betol dgq hang nak masak Siakap Stim limau & sweet sour. BUt this week aku tak beli ikang.... tensen

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

Lin Elier said...

Hi Daniel,

Merci de visiter mon blog!

Bitter Sweet said...

wei, camne hang terel jawap balik?

Lin Elier said...

Jue, zaman UNI dulu kena amik 3rd Languange course... aku amik bahasa French...
But dah lupo pon most of it already.... :D