Thursday, September 2, 2010

Friends throughout our life

I'm sure we have loads of friends throughout our 30 years on earth. My FB says I have about 300+ friends.... Really? Banyak tu jer ke org aku kenai? 300org/30yrs = 10 org/year aje?

Apa punya equation la aku bagi ni... tak buleh pakai langsong....

But what i'm trying to say, walaupon aku tak glamer & punya ramai beribu2 kawan or tiap2 mlm kluar sesi teh tarik...Tapi aku cukop happy that I'm surrounded with friends yang amat aku hargai. I know I say this a lot, but jaoh di mata, dekat di hati.

Kawan2 Skoloh Rendah;
Fuhhhh.... ini kenangan zaman aku nerd tahap gaban, ok. Terok gila rupa aku (skrang ni pon)... but persekolahan kat Kemaman amat best! Dapat cikgu garang giler... cikgu Shamsuddin Abu Bakar (kot) ... dapat 1st period... hahaha... Aku ingat time tu, seks education weren't much available as it is now... so sumber2 from kawan2 aje la... (aku ler supplier tu) hahahah. Just kidding. Time ni activity harian adalah naik beskal keliling Lot 144. Or lepak library.. time tu tak ramai lagi perogol bersiri... masih safe. Siap picnic panjat Bukit Mentok (aku tembak aje, dah lupa... yg kat Kg. Mak Chili tu... dekat kubor tuuu.... )

Ini zaman ada separation akhir term, becoz ada yang masok SBP (boarding school la)..... hence, tak dapat dikesan lagi until ;
1) Depa berenti awal sebb homesick
2) Jumpa kat Friendster or FB (dah boyot, anak bertoq dah)

Ini antara member zmn SRSI yang masih somewhere out there; Julianna, Azra, Hezra, Afik, Mudiana, Ding Mei Huey, Rosalyna Wee, Hajar Karim, Tanya Low, Mohan & the list goes on... kalo aku tak sebut, bukan makna aku tak sayang tau...

Kawan2 Skolah Menengah:

Haaaa... ini time pre-teen... masih lagi awkward gangly teenager punya time (for me). Aku group yang tak glamer n nerd. Pemalu yang amat aku time tu... yer la, low self esteem. Ternak jerawat punya la menjadi.
Time ni Feminin, KRU, Oasis menjadi peneman sejati dlm bilik tatkala daydreaming. Radio mmg tak leh lepas. Lepas jiwang bcoz tak pernah bercinta, ada boyfren. Ada peminat masa form 5.... sangat funny okkay. Aku rasa mamat tu dah slamat bernikah dah kot. I'm sorry if I hurt your feeling that time.
So, activity harian dah kureng skit bcoz aku terpindah kat Tmn Geliga Besar.... cycling jaoh wehh. But antara memorable things were joining debate team. Aku hanya reserve, but nonetheless I'm happy to be part of the team. Teringat Sir Hamzah dgn slang American nyer. Apa jadi kat dier yer?

Ini juga time dah pandai nak independence, wat party slumber la... alahaii. itu jer? AKU DAH KATA, AKU NI NERD!
Antara kawan2 yang tersayang ; Hajariah Hamzah, Aisyah Hisham, Nuzulnisa, Heima, Fazlen, Natalia, Hetty, Justen Wong, Vivek, Yap Kah Onn, Tg. Shaniza & byk lagi weihhh! Blom masok citer member2 unik masa aku pi US for student exchange programme. Che Wan, Shahanna, Ayu and the boys.

Tringat plak cikgu sains Bio ker Fizik aku dah lupa... everyday datang lab, baju tak nak sama.... WOW.

Ini ler time baru nak bina own identity yang masih tercari2... Dok pikir nak further study bidang apa kat UNI...

Kwn2 Matrix/UNI:

Lagi WOWWW!... dapat lesen indenpendence yang besar... study overseas (Sarawak aje leerr)...
Awal2 pergi sana mmg rasa nak nangis... aku ni jenis cepat homesick (tu yg berenti SBP SESMA TRG)... tapi abah aku tak bagi tukor... nasib baik! If not, tak dapat la aku blaja take care of my own self... or jumpa my hubby(final year). Bukan apa, time tu UNIMAS masih lagi kira baru n dudok tercerok kat hutan. Lipas, cicak besar dinosour you! Kalau ada musim 'org pala asok', ada perintah berkurung weih. Owh blok Jambu... ibarat prison cell siot! Sayang sangat room mate aku time tu nama Nurie... ntah apa jadi kat dia skang nih.
Then jumpa geng budak perak, ramai btol kat UNI. hahah... ini semestinya Mona & ADA... rakan assignment dan project. Then the whole crew bersatu, Ina Borhan, Pipah & Suhaina... Saniah. Ini geng serangkai lah.. Fakulti Tiru Meniru (Fac. Tekn. Maklumat)...  After that, buat musoh ngan geng Kari... ini mmg kerja giler. Apesal la aku terjoin?? Nasib baik tak arwah kat bumi Kuching.
Then aku dapat kereta merah berpenunggu... wahhhhh! Time nih, life in Sarawak is no longer boring. Asyik berjalan ajo je... Then of course, clubbing ler. Tapi aku tak lupa diri, balik clubbing pukol 7.30 pagi pon, class lecture pukol 8am tetap pergi. Ini sebab kawan2 yang baik sekeliling aku. They're good people. Hidop Jo!! Pergi 5 org, bali pon 5 org. Satu rumah ngam kepala. Rumah asap siot. Aku ler supplier itu. Ahaks.

Anyways, mmg sronok ah UNI time. banyak lagi aku nak citer, but my kids dah start nak attention.
Cuma bila final year, aku terjatoh cinta... for the 1st time. So kira tahap kronik punya blangkas. Lupa member kejap.... but aku amat menghargai kawan2 yg memahami & tumpang gembira aku telah bertemu somebody. Pada yang menegah pon, aku paham their point of view. Aku tak marah...

Kwn2 Kerja :

Ini nanti aku citer yer. Tapi nama diaorang Yasmin, Nora & Iyta.

Kwn2 Lepas Kawen:

Then lastly, kawan2 yang lepas kawen pon masih contact. Waaaaa... ini mmg aku respect! SAyang korang tau! Yer la, working life, married life... byk commitment... family time. but sometimes... we spent time together. Release stress... citer kenangan dolu2.... nak kumpol sekaligus, mmg susah,.... but we try our best to keep in touch.

So, ini tribute to all friends who know Elier. Thank you for your kindness, guidance... thank you for being a friend. LV YOU... Semoga persahabatan kita kekal ke akhir hayat, insyallah.

7 comments:

Bitter Sweet said...

beb, kenangan betul yg zmn sekolah rendah tu, tq remind me about nama bukit tu..aku pun biasa panjat bukit tu, tp tak igt nama..kat tepi kubur, tp kita lepak je panjat bukit tu..lagi satu mmg suke lepak library kan

what a memory..rindunyaaaaa

admie said...

hahaha..teringat memori duk kumpul ramai2 kat CAIS...itupun bila nak kene antor assignment je..hahaha..maklum la fakulti tiru meniru...kalo takde assignment jangan harap nak jejak kaki ke CAIS....hahaha..best...best...

Lin Elier said...

Jue, aku rasa library kemaman is d best... chewahh ... Ari2 dok pi, aku rasa the whole book collection ada nama peminjam geng kita.... hahaha.
Dok pikiaq, baik betol activity kita zaman dolu2....

Ada,kdg2 menyesai tak blajaq betoi2... rugi kita bayaq kat UNIMAS tu. But, antara thrill blaja ye tak?

iyta said...

baru jer nak baca pasal kawan2 kerja..

ina b said...

wow,down the memory lane..best glak time tu..i'm glad u guys ada,else sunyi la idopku..cewahh..sila lap ayaq mata skang

Lin Elier said...

Iyta, aku nak tulis, but aku tgk post entry aku dah berjela kalahkan karangan SPM!

Ina B,me too... aku rasa byk jati diri development yg positif berputik di kalangan kawan2 kita & kita jugaks. We bring out the best in each other.

Bitter Sweet said...

tu la pasal kan linda, baik betul aktiviti kita zmn kecik2 dulu..pegi library ko..tp mmg library kemaman tu best..besaaarrr!! buku macam2..puas lah baca!