Tuesday, August 31, 2010

Masak2 Malas Ala Linda (Ayam Masak Ginger Sauce Plus Sayor, Plus Mushroom & Tauhu Jepun

Do you experience one of those days, malas nak masak... tp nak makan... tapi tanak kluar beli. Jadi, korang masak all in one punya laok..? Which means d main laok (ayam/daging ker) sekali with sayor..sekali wiv telor?
Ini ler taktik aku nak cram 2 laok in one dish... Nasib baik dapat laki yang tak cerewet... ALhamdullilah.... ENtahlah, aku rasa tahun ni puasa amat mencabar, terasa tak larat bagaikan budak baru posa.... lotih gilo. Adakah ini menandakan aku menghampiri usia emas?

Then, tetiba... tekak ni terasa nak makan ayaq herbal ala Linda (again!?).... Ni aku saja nak perabih longan kering... Hang pa pernah minum tak? Ayaq longan kering rebus ngan kurma merah (cina), plus winter melon gula, sago, gula merah & kembang semangkok? Tak pernah?? Itu sebab aku reka resipi tu....aje.

Rasanya mcm lencinkang mata kucing herba.

6 comments:

Bitter Sweet said...

wei linda, ginger sauce tu lagu mana? tapi tempting la tgk lauk hang..resepi plsss

Lin Elier said...

Ala Jue, ala ala grg halia.. tapi more kuah n ada tpg jagong kasi pekat.

Tauhu jepon tu hang golek kat cornflour so dia jadi crispy keras elok.

Yang lain2 tu, bwg puteh, halia, batang bawang hang tumis aje. Then add stok ayam, ginger powder, white pepper & ayaq. Last skali tambah ayq cornflour.

Simple2 masak maleh ni

ina b said...

lap ayaq liuq..sungguh menggoda
sup2 clear cenggini mmg feveretku :P

Lin Elier said...

yummy, aku suka masak gini bcoz the kids love it. tak pedaih gila but masih ada slight spice from d ginger

Anonymous said...

cheap ativan do side effects ativan go away - buy lorazepam 2mg

Anonymous said...

buy xanax xanax drug side effects - xanax overdose recovery