Saturday, August 21, 2010

Tringin Lamb Gakk

My old fren zaman skolah rendah dulu just celebrate her 3 anniversary... so, si Jue ni took leave and cook a galore of food... antara my favorite lak tu.... lamb chop!

Chehh... buat aku terlioq aja.... aku nak upload gamba lambchop aku, but ntah kenapa... asyik fail aja.... so nnt ajerla korang tgk gambaq no

Hmmm... lamb ni mmg my fav... curry ke, masak omputeh ker stew grill, mmg cedap... My hubby loves Tony R*mma's ... to me presentation mmg best, but i just dun like western bbq sauce.... bcoz of the tomato base. Prefer a-la teriyaki sauce or italian herb base.

Haaa... lamb cutlet yg paling succulent pernah aku rasa is the one at La Bodega Bangsar... fuhhh... moist & flavourfull. Mau tak nya, prime cut sepinggan ada 3 ketoi aja... satu ketoi RM20.

Lamb ni tak leh overcook... satgi dia jadi keras n tough. Rasanya yg unik pon akan ilang... Kalu salah masak, marinade tak cukop harakat... then your lamb meat is gonna that meaty, goaty taste. Ilang selera you!

Nak pilih daging pon biasa la, kena cari yg pink kaler & velvety touch. Hak yang dah warna dark red mcm beli kat Tesco tu, maknanya daging tu dah lama frozen. Then kalau dia byk air lebihan kat polysterene tu pon maksod daging tu dah kena defrost n freeze balik few times.

Satu lagi tip kalo nak grill/sautee lamb, make sure the lamb meat is dry, jgn dok berayaq semacam pergi campak kat kuali/grill pan... satgi dia kluaq steam lebih... nnt hang jenoh goreng pon takkkan dapat that beautiful grill brown kaler. Jadi grey ajer.

As usual, I have trouble uploading pics at the moment... hang pa layan website ni la for more info ;


Recipe interesting to try ? Recipe Kambing Chop Enc. Jamie

Tata... have a great weekend (I'm still trying to recover from cold & fever)

3 comments:

Bitter Sweet said...

alah, mencik tau..penat aku karang komen tp hilang laks..

anyway cepat upload gambaq hang, kena resize kut..

Lin Elier said...

sabaq.. sabaq... sat gi kuruih posa hang...

Betoi kata hang... aku resize, teruih ok. Thanks Jue!

Bitter Sweet said...

sedap wei tgk lamb hang..aku hari tu, pegi giant tu, brokoli lak abis, mls dah aku nak pi carik kat lain, teruih takde sayuq