Sunday, August 29, 2010

Wantan Goreng

Untuk my friends who have asked for the recipe, here you go ;

Bahan2nya ;
2 peket wantan skin (buleh beli kat Giant section barang sejok seperti mee, taufu jepon)
1 peket ayam or daging kisaq
Semangkok isi udang yg dikerat kecik2 (optional)
1/2 mangkok daun bawang di potong haluih
1/2 mangkok cendawan kering(direndam ayaq panas & potong haluih)
1/2 mangkok carrot yang dihiris haluih
2 sudu besar soya sauce cair
Garam & gula secukop rasa
Lada puteh sikit
1 sudu besar tpt jagung & 1 sudu kecik sesame oil


Bahan dicingcang haluih:
Bawang puteh 4-5 ulas
Young ginger 1 1/4 inci

Cara-Cara:
Campak semua bahan di atas dlm bekas, gaul rata.
Kasi perap few hours. Then amik sudu sudu kecik tarok atas wantan skin, bungkus.
Goreng.
**Secret bahan tidak dinyatakan untuk menjaga resipi turun temurun laki aku.

Kalo nak simpan inside fridge, pastikan korang tabor tpg gandum supaya wantan yg dah dibungkus tak melekat wiv each other. Aku suka pre-pack cam ni, so bila laki mintak/org dtg .. senang grg terus.

2 comments:

Bitter Sweet said...

baguih la, hang pandai masak! TQ resepi

Lin Elier said...

Tak der ler pandai Jue... takat balun mkn sendiri ok ler.

Ni pon resipi laki aku ajaq kat aku, sebb ni favorite dia.