Tuesday, August 3, 2010

Craving for Color X-periment

As long as I could remember, I always love makeup. Dulu2 kecik2 tak der makeup, aku blasah kaler pencil my sister cap Luna tu. Nasib baik ler tak buta dek chemical ker aper.

So, taksubnyer ngan makeup, walau takder event ker occasion ker... aku akan experiment makeup sendiri. Kalu ader member sanggup offer muka, aku pon cuba la. But la ni, dah ader anak(S)... susah skit nak curi masa buat experiment ni... and therefore, skill pon akan kureng ler tanpa practice. Aku tak sabar tunggu si Fea ni besor skit... buleh la main makeover ngan dia. Sumtimes, kalu I start making up to go outing ke apa, mesti mek kecek tu mintok "ipstick, ispstick!" "Eyes, Eyes!" sambil tunjuk kat mata dia mintak aku tonyoh eyeshadow ker lipgloss ke. But, again... aku tak nak ler encourage sgt... karang nak gi skoloh pon nak galok make ploks. Stakat main2 ajer, Ok la.

owh, rindunya nya bermain2 warna bersama brg make up kesayangan ku... So nak ilang rindu, aku pon arrange kasi spring cleaning aje la make up box aku tu... kalo tak bersepah2... 1/2 kat beg anak aku buat main, setengah kat dlm handbag...for adhoc moments....
Aku ni tak faithful sangat bab brand, bcoz all ader their own strength and every new product akan improve dr segi pigment ker, staying power ker & paling penting kesesuaian pd kulit sendiri. Eyeshadow prolly good to invest in higher range of brand bcoz pigment tu penting. Cheaper range cam M*ybelline ke, In2It ker kurang pigment, hence warna tak brapa menyerlah pada kulit org asia cam kita (sawo matang ler).....

Tapi kalo tools lain cam brow pencil, liquid liner, lipstick... itu I find cheaper brands are as good as too. So wat per waste on that, when resuls dia sama aja, kan?

Mascara plak, I think most penting is the brush. I love Ch*nel, becoz dia can look natural giler, or even dramatic giler when u layer it. Kalo pakai cheaper brand pon OK, for everyday use... but dia nyer effect tak sebest Ch*nel. L*ancom pon ok la. Aku rasa smua major brand aku try, slalu dpt freebies dulu2... so ELauder ke, Cliniq*e ker... is reasonably ok..tp effect nyer ala2 mid range brand ajer.

Haaa... now most important tool is foundation/bedak.concealer.... yang ni aku masih looking around. Dulu I was so in love with Shis*ido punya powder foundation... pergh, ini mmg pueh ati... natural giler, n if amik gambar mmg nampak flawless... then they discontinue that range, ganti new range... cina promoter tu kata, ini sama, better... I tried... but keciwa. I wasn't happy at all. Geram. Then, I tried la mcm2 dr Cliniqu* to Bobbi... tapi for now, I'm content with STAG*... effect dia OK n paling aku suka is the price... dia cheaper than the rest. Mungkin sebab dia local kot. Concealer for now aku slalu guna Bobbi, but dah nak abis, kebetolan Si STAG* ada promo, i'm trying they all pnya plaks... OK ler, but not staying power tak lama.
Satu aja brand aku tak coba lagi... MEK... ahahaha.... mahai bebenor.... but 1 day... hopefullly.
Uuiihh.. aku ni kalo bab citer make up ni sambil 2011 pon tak abis... sebelom korang mati bosan, baik aku stop. Kang ada plak baling tin cat ijau kat pintu ker apa...

7 comments:

Bitter Sweet said...

aku tak bosan baca..kalau ko dpt up gambar ko experiment makeup ko, lagi terbaeekkk..leh aku belajar..

aku suke tgk org make up, nampak cantek je..tp klu diri sendiri mcm huduh sungguh..plus aku ni tak daya nak invest dlm brand yg mahai2 gitu..huhuhuhu~

admie said...

apa kata bukak kelas andaman kat rumah tu..boleh buat side income..hehehe...serious talk nih..:)

Lin Elier said...

Jue,
Eeeii...smua org make up skit mesti extra cun punya! Tgk Jay Manuel punya show 'style her famous' tu. Mak aku punya quote, "Kayu kalo kena make up pon buleh nampak lawo"
Jadi, ni musim sale where they buat gift pack ke apa, hang borong la... tak semahai beli ala carte. Start sikit2 mcm aku...mende basic2je dulu. Dlm RM250, dah buleh dapat ALL yang perlu. Estee Lauder slalu wat gitu.

Ada,
Lin tak yakin ler, kalo dah ada certificate andaman ke apa baru konfiden. Satgi aku jadi ketam ajar todak memancing plaks. Haru biruuuu.....

Bitter Sweet said...

klu beli depa buat promo gitu, siap dpt free grooming session kan..tapi aku ni malu benarnya klu org mekap tengah halaman pasaraya tu..heheh

mizz.jul said...

suka baca post mung yg ning! plg suka bila ada 'star-star' nak cover brand tuh! hihihi..

Anonymous said...

patut laaa anak hang pun sama menenyeh crayon dan kaler raiena.. turun perangai mak dia rupanya..

seriously if you love it you should be a makeup critique..keje kat mags.. start la kat majalah biasa dulu... send in your articles and let them ddecide they like it or not.. pas tu link kat blog hang...

ps:best mascara and eye pencil ever for me was the dior..pakai jimat jimat..kat 5 tahun baru abih.. memang gorgeous effect...

Lin Elier said...

Jue, ha ah... can be segan skit kalu tgh ramai org... hang kena pergi time org kurang.. or tpt yg low traffic cam OU New Wing ker... kalo KLCC, mmg ramai benor umat.

Nuzul, kena cover2 la brand... mana ada free promo... hahahha!

Kak, Dior is one brand i have never had the chance to try. Satu, everytime lalu mcm tak berkenan nak try. Their powder dun seem to match my tan skin. Then their shadows oso... but I hear the mascara are wonderfull. Nnt aku kebak ko punya yaaa! Hehhehe.