Monday, October 18, 2010

Facial Salon Quest - Finding the right/best ones?

Skarang ni dah mcm2 spa ada, anywhere... any type.... Jenis bali la, Indon la, Japanese Zen style la... jenis chinese emperor guna jade/emas la... botox la.... Siapkan duit ajer...

Seingat aku dulu2.... ikot kakak aku facial... spa Melayu2 kita ni guna Nutrimetics la, Avon la, Citra Ayu smua ni..... or Kayla Beverly Hills... but ambiencenyer mmg tak leh celen la zmn skarang. Dulu2 ada gak cita2 nak bukak spa.... then bapak aku ada la nak tlg sponsor... then bila aku tahu ada kilang yg kluarkan produk 'kita' yg mcm acuan.. sama tp tak serupa.... sungguh rasa tertipu..... padan la kosmetik local skarang kluar mcm cendawan... buka aja majalah Mingguan Wanita tu....

Anyways.... yg aku nak citer is.... finding the right spa/salon.... in no particular order ;

1) Pastikan near/convenient your place... Kalau tidak, malas nak pi la.. jaoh laa.... last2 tak pergi jugok.  Parking senang.... area x jam....

2) Test trial dulu(slalunya FREE)... tgk puas ati tak ngan beautician. Rajin? Pushy? Sakit? Kasar? Too lembut?
Rilex and see for few days whether ader alergic reaction ke tak... sesuai ke tak.... Itu penting. Sesuai ngan Siti, tak semesti sesuai ngan Diana... Check Ada trial set free?

3) Interact & consultant depa. Jenis nak jual aje ke... tak duli kiri kanan ... or jenis steady, let u make up ur mind at your own pace.... Ini penting supaya kita x terjebak ngan pujuk rayu....

4) Check package offer... Berkira? Smua nak charge?
Slalu if take up package (min 10session) .. mesti ada few treatment diberi free (eye/neck) ...ada bundle with treatment essence tak (botol kecik2 tu yg mahai tu) .. and should have vouchers utuk redeem product dia...
Baru la optimum result buleh dapat, kan. Always ask what else can u offer me...

5) Ada sesetengah spa offer flexi package... means ko bayar lump sum then ko can swap treatment facial with massage body ker... slimming ker... hair treatment kee.... For me aku cuma pentingkan muka ajer.... But this flexi package can be quite convenient for ppl yang looking for 3 in 1 stop spa.

Stakat ni aku wiv Bella Skin kat Uptown, getting bored .... so aku pi survey Cres plak... they use Cellnique.... agak OK... i wouldn't mind going there again.... but outlet nyer x brapa convenient for me. Tak pa la... we'll see.

2 comments:

admie said...

wow..bestnye memanjakan diri..teringin gak nak ada rutin bulanan yang mcm ni..tapi tak pernah survey kat kuantan ni kat mana ada offer package yang best2...dulu2 masa belum kawen penah try satu kedai ni..tak glamour pun..sakit nak mampuih dia buat...terus menyesal n tak buat dah facial...hahahaha...

Lin Elier said...

Ahakss... extraction tu sakit la skit.. kalu ader jerawat. Kami dah bese, x rasa sakit sgt.

Tapi part palin gsyiok is massage muka... fuhh.. ilang stress. Praktik kat Cong, dia kata padanla org sanggop abis bratus for facial... best ropanya.