Tuesday, October 26, 2010

Niat ada... but mungkin belom lagi

Dulu2 zmn skolah kat Terengganu, aku mmg kena pakai tudong.... then masok UNI, dah freedom untuk memilih samada nak pakai or not.... Time tu aku mmg nak pakai... but aku juga nak buat mende2 sronok, sosial, clubbing, pergi hu ha la ... yg aku kira tak sesuai & imej bertudong.... Aku tanak la sebab aku, org pandang serong pompuan bertudong..... So, pada aku time tu, better aku buat apa yang aku nak pueh2... then pakai tudong lepas kawen.




Alih2... umor dah meningkat .. aku pon tak sedaq, dah masok 3 series.... aku masih free hair. Then I realize I look so old wearing hijab.... mature.... tue.... and mcm macik (huhuhu) .... Ada kah aku yg salah teknik? Or tak reti nak kenakan tudng.... La ni tudong byk fesyen, tak mcm zaman aku dulu, hanya tudong bawal, tudong laboh or tudong mak :-P ...heheh...  Atau bentok muka aku yg kurus ni membuatkan aku nampak tua (ye ye mmg dah tua) .... I ask my hubby

"Ok tak i pakai cam ni? "

Dia pandai... dia x jwb direct kata hodoh/burok.... dia kata tudong tu x sesuai.... pandai kan? Muka dia mcm org salah kentot public, sengih dlm tak sengih bersalah.... aku pon trus simpan balik tudong tu, tak jadi beli.....walaupon murah belas2 ringgit je tudong iran kain tshirt ni....

16 comments:

Anonymous said...

oo linda..u looked like arabian..even matured..buh la make up..mesti cun!

Lin Elier said...

oo sapa nih? Joyce ke?

Arabian part I like...heheh, tp yg part matured tu tanak laaaa..... kita nak forever young!

(tok sedor diri betoi la Linda ni)

shaniza said...

Erghhh...agree with chong (chong hi5) opsss tahan kentut jap

Bitter Sweet said...

aku rasa hang pakai tudung tak kena gaya kut..

niat ada tu bagus..macam kawan aku sorang, baru je berhijrah pakai tudung bulan puasa hari tu..klu ikut plan, dia nak pakai tudung after raya (niat hati dia lah) sbb dia kata dia nak buat perm dulu rambut..kira mcm hang la nk enjoy hu ha hu ha..

tapi bila Allah dah bagi hidayah, one day ms bulan puasa, lepas bangun tido, dia terasa nak pakai tudung..dia ckp kat hubby dia sblm gi keje, dia nak pki tudung, then hubby dia kata, klu pakai tudung kena pakai terus (even kitaorang geng dia pun ada la jugak ckp gitu kat dia sbb dia selalu je ckp main² nk pakai tudung)

Alhamdulillah dia dah pakai tudung sampai sekarang, comey je dia pakai tudung..

jadi berbalik pd issue hang ni, aku rasa tudung syria tu tak kena dengan hang, maybe hang kena pakai awning belah dalam, then baru serlum tudung syria tu..

maybe u shud try selendang pjg mcm aku, konfem 100% mak arab

Lin Elier said...

Hahaha... tergelak aku baca komen Tg! Siut betoi...

Jue, aku terkenan kat tudong Syria nih sebab nampak senang giler pakai, tak yah belit2... tak yah lipat2 kat side tepi pipi.... kita juz 'serelom' ajer. Simple n selesa.

Yang awning tu aku nak kena test dulu.. it may be a good idea.Selendang panjang mmg OK gaks Thanks Jue.

Bitter Sweet said...

hat awning tu mmg hang kena try dulu betul2..aku ni pun even pakai tudung, time beli tudung yg ada awning tu kena try try 3,4 helai dulu, sbb bukan semua patern tu sesuai ngan muka kita..

klu masa hang serelom tu, hang nampak comey je kat cermin, maknanya ok la tu ngan muka hang..beli saje dulu n simpan pun ok..mana tau tiba2 dpt hidayah cam kawan aku tu, dah ada tudung nye ;)

aku berkenan tgk mak2 arab tu belit belit..mcm senang jer..

GIRLGUESS said...

Hi Linda... Jocelyn @ Eriyani here....
we are just the same..
it's so challenging to change our appearance.
Just to share with you part of my life...

I berkenalan dgn jejaka Melayu (now he is my hubby) and planning of getting married and but 1 day my boss who was my ex Christian teacher notice abt this and he ask me "Are you really wants to convert?" and 2nd thing is "are you going to wear tudung?" and I answer him MAYBE (I have no confident I can do it)
One day, in puasa month, I nekad to wear tudung. I wear it to work. I guess you know how's the reaction of the colleagues there. But I only wear to work and I take it off after work (I'm not ready). I nekad not to go to office without tudung. I know if I did that once, Boss will pushing me for "without tudung appearance".
Again somewhere in this year, I nekad to wear tudung (even not to office) but I fail to do that 1 day and now I'm trying so hard to wear it without fail. It so challenging surrounding by NON-MUSLIM friends, relatives but I realize that dosa is not only to me, but my hubby, my childrens will also get the tempias. So, I need to change.

Sorry for this long story....

GIRLGUESS said...
This comment has been removed by the author.
GIRLGUESS said...

Linda, let's try to have a few type of tudung....
You can try to get a cap looks tudung. You can wear this if you think you're not ready or if you think 1 day not to wear tudung. It don't really looks like tudung but looks a wearing a cap. So that you're still covering your hair.
Try to have at least 1 tudung bawal.
For me, I prefer tudung bawal coz it can either sharpen (oval) or if we wants our face to looks round. I can make so many style with it.
Tudung panjang, you can maybe ikat it behind. I saw my friend did that but I don't really like this kind of tudung. Bila I pakai kemas and the end of the day, it looks messy. Jue, maybe I need to learn from you this.
Tudung saut (the most popular tudung now a days)you need to have so that, if you're in emergency, or rushing, you can just put it on.

admie said...

linda..kami rasa mata chong dah out la..shhh...jangan kasik tau dia..sebab kat mata kami sweet je kome pakai that kind of tudung...serius nih weh..or maybe chong yang belum bersedia tengok linda bertudung kot...maybe la...sebab orang laki ni kalo dia yang dah ada rasa nak bini dia berubah..diaorg akan cakap direct kat kita..contoh macam helmi..kadang2 tersebut gak kat mulut dia suh kami calit lipstik sket2...maksudnye maybe helmi nak kami make over sket muka ni kot...huhuhu...apa2 pun..niat di hati sendiri lebih penting...baru ikhlas kan..:)

Lin Elier said...

Hi Joyce aka Eriyani,

Thank for sharing, appreciate it a lot. It is refreshing to hear ones story from the other side of the fence. I bet it is not an easy transition for you initially... i hope all is fine & happy that you've found things that make u at peace & happier than b4. I wonder how did ur family reacted though...

Lin Elier said...

Ada, mungkin jugok la kan... antara yg tersirat kita tak pandai tafsir...rupanya.

Ada, pe lagi... Helmi dah hint2 tu.... jom kita pi class mke up.

Anyway thanks!

admie said...

tu le linda..selalu kalo jalan2 kat mall teringin nak beli alat2 make up tu..tapi dah le tak reti pakai..then ter-imagine muka mcm opera cina pulak kalo tak reti tonyoh...hahaha...last2 tak beli jugak..huhuhu...

Anonymous said...

i thot the black one made you look exotic and fierce (in a tyra banks kinda way) the pruple one was not so flattering.maybe he tak biasa tengok your face with tudung kot..it took me 10 years before abg jai can accept..and many many different styles before finding one yg sesuai and practical.

your small but sharp features will look good in far eastern style tudung cuma susah mau cari one that fits.

Lin Elier said...

Ada, ala test ler dulu yg basic2... sronok apa tenyeh2 muka ngan kaler ni... skali skala kasi Helmi terpegon.

Kakak,
Yiap, the black is the universal color which makes everyone's feature stands out. Dull unhappy color though... Someday, I'll be wearing hijab... ugly or not.

Anonymous said...

am not joyce la...tp adik pd rahman...jgn mare cik linda syg..internet tk stabil