Saturday, October 23, 2010

KOMUNITI ISLAM/MELAYU BODOH ??? (now, this is TOO MUCH!!)

Kalau boleh I really do not want to talk about politics & isu2 kaum/agama..... bcoz kita dudok sama2 kat negara n, cari makan dgn aman, mungkin ahli kluaga kita pon ada berasal dr different cultural background... we love each other punya food/cuisine... we celebrate all holidays together.... Then we should also try preserve the harmony & tolerance in d best way we can... Nak komplen pon, tolong la cari tempat yg sesuai.... Tapi .........

When  saw a friend of mine (bukan calang2 org, berjawatan tinggi) boleh post kat Facebook dia status yang I consider highly insensitive, added with her friends replying and imply that komuniti Islam/Melayu ni stupid.... aku jadi sedih sangat..... Tapi yang aku paling kecewa, not ONE soul said what she did is atrocious! Ada  kawan punya la ramai, semua buat derk... lagi menyokong bangga....

Orang ludah bangsa/agama kita, tapi kita sengap.... mana jihad nya? Pelik. Kalau masih ramai so called penduduk Malaysia yang masih berpikiran mcm 'kawan' FB (not anymore) aku ni, buat statement ikot sedap hati kutuk agama/bangsa lain.... I do not think keamanan & kesusilaan yg kita dok war warkan itu akan synonim dgn nama Malaysia lagi.

Adakan dia tak paham concept toleransi racial? Sayang.... sedih.... kecewa... kecik ati .... sampai aku x boleh nak tidor tulis entry ni pukoi 3am. Kalah perasaan baru gadoh & boyfriend!

I will remove the FB conversation below later, bcoz seeing it here is a painful reminder of how shallow people can be.


I'm probably dousing petrol wiv fire.... but I felt it was UNACCEPTABLE. Jenis org intellect species apa yg sanggup buat statement yang aku kira melampaui batas.

9 comments:

admie said...

marah nye rasa...grrrr...diorg ni bercakap ikut sedap mulut je..tak fikir sensitviti kaum yang diperkatakan tu...

Bitter Sweet said...

korang ajaq betoii!! if we can respect them, how can they did not want to respect us..damn!!

Lin Elier said...

itu la... sedih rasa bila ada kawan begini....

Layak ka golongan mereka jadi rakyat Malaysia kalo x reti respek each other, x peduli budaya/agama each other....?

Patot buang negeri aja kalo tak reti tolerate & respek sesama sendiri & bersikap provokatif bongkak mcm ni!

Bitter Sweet said...

diorang ni ada kawan melayu, cth mcm hang..bukannya depa tak tau kita pun culture mcm mana, aku ni duduk ramai jugak komunit cina area aku, manjang je dok bakaq mercun semayang apa tak tau, kita tak komplen pun sbb tu agama depa..

eee..geram haih aku..bodoh gile!

ManjaIxora said...

mmg kuang ajau tul lah..

tp xder sesaper ker nak sound diorang nih..

geram sey..

Lin Elier said...

MAZ, Saya sound dia kat FB, trus report kat FB kata user ni post offensive material. After that trus block.

Malas nak dgr respon komen org2 racist mcm depa ni... kwn jenih apa pon aku tatau...

But, secara trus terang, seharian komen2 kurang hajar ini tidak ditegur oleh sesiapa pon.


JUE, itu la... sama2 respek la.... apa nak komplen2 ayat2 kuang ajaq cam tu kan... Org punya agama.

Bitter Sweet said...

oo bole report fb eh? depa teruih block ka? atau hang teruih delete minah tu..

tapi bab agama tak payah la mengata..sbb agama apa pun kita kena respect..

Lin Elier said...

Boleh report kat FB... tp FB dah letak disclaimer, tak janji User kan kena tindakan....

So aku yang trus block minah tu. Kira delete off /block user dr FB friends list aku.

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

kurang ajarnyer .. kau yg menompang tanah melayu cakap mcm tu pulak .. tak sedar diri .. golongan kaum ni mmg semakin hari semakin mencabar sensitiviti perkauman ..