Monday, December 20, 2010

Elier's Makeup Case - STAGE Cosmetics SALE & Experience

STAGE Cosmetics is a local born makeup line... they also have store in S'pore. When I first tried their compact foundation 2 years ago, I was in love... I found my treasure replacement for Shiseido.. & it is cheap! I've been using their compact since their launch in 2008. Tapi aku heran apasai stock manufacturing date depa dr 2008 tak abis2 lagi? Skarang dah 2010 la... pehal slow benor stock movement depa nih?? So, ini my pendapat ;

Salesperson/Beauty Consultant yang hampes & males (based on Tropicana City Outlet only) ....
MY GOD.... why can't they invest in better quality workforce? Sucks betol la... If u guys pi high end makeup counter like Bobbi Brown, Estee Lauder or Chanel... layanan depa mmg best. Aku paling sayang beauty consultant Estee kat 1Utama new Wing... depa akan layan korang walaupon korang tak beli & amik 3 jam dudok kat situ test barang. They all akan advise & even give u extra goodies. Kadang2 dr 1 benda nak beli jadi 5 terus... bcoz hebatnyer sales skill & INTERPERSONAL SKILL depa. Korang tak terasa bagai depa ni salesgal yg just nak juai barang... rasa mcm kawan.

But my experience in STAGE? AKu rasa WATSON or Guardian salesperson lagi dedicated... Hairan sunggoh aku.... lansong tak berusaha nak push barang, dudok blkg counter berborak... layan customer mcm aku tgh tawar ikan kat pasar... "tada unton...tada unton punya" .... what is this man??
Langsong tak push ppl join their loyalty program... Senyum pon payah/tak ikhlas, kaloh org pakai botox.

SO anyway.. this lil things can make/break buying decisions... like changing outlet or even brand. So, u guys kalo ader own biz, make sure ur salesperson ada interpersonal skill... bukan mcm kayu berdiri.

So, review pulok.... 1st kita tgk apa product yang best ;
PRO:
1) Compact Foundation (Photo Pro) - HEBAT. Value for money... lastin & natural... sesuai utuk aku yg kulit melayu. Tidak menambahkan jerawat.
2) Liquid Photo Pro - Yang ni baru beli, baru test separoh muka (see pic below, aku tak makeup full face) ... boleh la... but staying power blom tahu...
3) Lip Liner - OK, their nude/skin color tones not bad... lasting juga.
4) Lipstick - OK, warna2 lembot... but stayin power blom tahu...

CON:
1) Eyeshadow - Pigment kureng... kalo org puteh mcm Rosalyna Wee tu ok la... kulit melayu ni.... agak 'natural' la hasilnya.... so, I'm not for it. Nyesei beli sampai dua...
2) Concealer Mate - masih ada creasing... but then, Bobbi Brown aku beli pon creasing gak... from pic, u can see coverage dia tak full sgt. Masih nampak tired.
3) Loose Powder - agak kurang fine... berat when u first put it on.

Skarang ni, wish list aku from them is :

1) More lipstick
2) Lipgloss
3) Primer
For your info, STAGE is having 50% off their cosmetics! Kalo member, plus extra 30%.... aku malas nak promote, sbb kecewa ngan salesperson depa... but barang baik mesti share info ngan member kan?



7 comments:

lavender said...

Hi Liz

The Stage membership card is usually offered when you purchased a certain amount of products.

The lipgloss and blusher very good.

lavender said...

Sorry Lin

Spell your name wrongly.

Lin Elier said...

Hi Lavender,

Love ur blog!

Yiap... just checked up with friends & called their outlet. It use to be RM200 & automatic membership.... now it is RM600...

It would've been proactive if the salesperson could highlight to customer that she/he could get membership if she had topped up another mere RM100 to her RM500 purchase..no?

Bitter Sweet said...

aku mmg seteru klu org hat meniaga tu tak reti layan customer..if aku rasa tak selesa, i wont buy anything..tapi klu rasa selesa, bak kata hang..memula nak beli 1..end up terbeli 5..memula budget rm100, end up sangap nk kena bayar rm500..huhuhuh~

Lin Elier said...

Jue, bz manjang hang la ni..pahabaq? How's the LANCOME range aritu coming along? OK tak?

Bitter Sweet said...

so far ok kut aku pakai lancome..tapi idak le dpt muka aku cung melecung cam artis tu..tapi boleh lah..

muka aku ni byk scar, pimples pun byk, susah nak cover dah kut..sob sob..

Lin Elier said...

Jue, tadak lah... artis tuh kalo basoh muka, muka depa pon cam kita gaks, ada jerawat, scar etc... cam Fasha, Julia Ziegler tuh... tak perfect pon.... make up technique semata2....