Friday, December 10, 2010

My 1st Red Velvet Cake Mission ...

The 1st time I tasted the Red Velvet cake, was at my best friend's birthday celebration. Mona's husband bought this expensive RM90 bucks cake from sumwhere from heaven....(the shop's name is sumthing like that) .... anyway, it tasted SO DAMN GOOD! I was in love & determine to make my own.

I googled around, to find the best & simplest recipe... my friend, Mai recommended Joy Of Baking Recipe ... I also, found a simple guided recipe from Model 80an Recipe  & lastly this blogger's mother in law recipe

So, aku follow 3 resipi ni.... the outcome of the cake was superb!! Texture lembot, sedap... now I know why they call it red VELVET!  I lessen the sugar, substitute with brown sugar.... I didn't have red color, so guna pink food coloring ajer.. I really would mind making juz the cake again! Seriously!



But, aku kurang puas hati & the cream cheese frosting... dah la mahal mascarpone cheese tu (RM19/250gm) ... the taste OK, tapi the consistency was slightly runny, made covering the cake a messy job! Several reason could be becoz I lesses the icing sugar... u see, icing sugar will stiffen the frosting. But I tk suka manis sangat.... I should have lessen the whipping cream as well.

So, here's the pics....
Aku nak la hias grand grand skit, mlm tadi dah plan nak buat butterfly kecik2 kaler pink... tapi my hubby this morning nak cepat pi ofis... so ni jer la sempat.... & of course, dia tak bagi aku hias.. takot hodoh ler tu... tension aku, baru excited nak buat butterfly pinkkk!!



6 comments:

CikLilyPutih said...

merah betul, nie ala-ala cheese cake eh. anyway mascarpone memang nahal lah

yaya said...

it looks super yummy! pos datang KLCC satu!

ManjaIxora said...

huiyoo.. rajinnyer.. ur blog buat i rasa lapar sentiasa.. mana taknyer byk nau en3 mkn2.. dari lauk smpi ke kek.. huhuhu..

bukaklah restoran sebijik.. leh i n famili dtg melahap.. tp bg diskaun ek.. hohoho

Bitter Sweet said...

gile la wei! ko bole bukak kedai kek lagu ni, sangat kemas ko buat..huwaaa~ sedapnya red velvet

Lin Elier said...

Cik Lily,
Ha ah... kek ni mmg pakai byk kaler... ngeri btol. Tapi lawa la contrast merah n puteh... Dlm kek tu rasa mcm kek coklat yg enaks... luor rasa cheese yg lembot... Tu la, saya sampai kat cashier nok bayor baru tau.... terkejot jappp!

Lin Elier said...

Yaya,
Kek ni tak leh pos... nnt frosting cayaq beliaq.... heheh.. kena mai umah cek makan.

Maz,
Heheh... ok wat... jamu mata dah la... Restoren? Isykk, niaga dr umah jer laa....

Jue,
Kemasss? Comot laa... dlm gambor jer nampak kemas... aku pon suka kek ni, now this is my fav cake after chocolate cake...